10e HR Workshop: Aquafin

Aquafin en haar meer participatieve vorm van bedrijfsvoering

 

Op donderdag 25 oktober vond de  10de editie van onze HR-workshop plaats. We waren blij Sabine Schellens te mogen verwelkomen. Zij is sinds 2004 aan de slag bij Aquafin, eerst als Communicatieverantwoordelijke en nu sinds bijna 6 jaar als Directeur HR & Organisatie-ontwikkeling.

Niet alleen is de lat door de vorige 9 sprekers olympisch hoog gelegd, maar ook in de numerologie, de symbolenleer van de getallen, is 10 een heilig getal dat verwijst naar perfectie en volmaaktheid. Het lijdt geen twijfel dat alle aanwezigen het getal veelvuldig op hun schoolrapport zagen verschijnen. Pythagoras, die van de stelling die nog niet is omgevallen, vond 10 zelfs de bron en oorsprong van alle dingen. En ook in de belangrijkste bijzaak ter wereld, het voetbal, spelen de allerbeste spelers met het nummer 10.

Sabine heeft ons verteld over Aquafin, een bedrijf dat we allemaal kennen zonder het echt te kennen. Aquafin  bestaat sinds 1990, toen het Vlaams Gewest – mede onder druk van Europa – besefte dat er dringend werk moest gemaakt worden van een betere waterzuivering. Met een zuiveringspercentage van maar 30% liet Vlaanderen toen immers alleen Portugal en Griekenland achter zich. Aquafin werd opgericht om de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen verder uit te bouwen, te exploiteren en te financieren.

Mede door zeer forse investeringen is het zuiveringspercentage in de laatste 25 jaar opgetrokken naar 82%. Daarmee staan ze terug tussen de mensen, al is en blijft er nog werk aan de winkel. We kunnen maar hopen dat zuiver water bij de komende Vlaamse verkiezingen minstens een even belangrijk thema zal worden dan propere lucht in de afgelopen verkiezingen. Overigens nu we toch bij de verkiezingen zijn, het laagste aantal voorkeurstemmen in de provincie Antwerpen werd genoteerd door een man uit Zandhoven. Jullie mogen 2x raden hoeveel voorkeurstemmen hij behaalde. Inderdaad, 10.

Bij Aquafin werken meer dan 1000 mensen. Omdat waterzuivering een zeer technische materie is, zijn velen daarvan experten. Sabine vertelde ons over hoe zij bij Aquafin omgaan met de moeilijke grand écart tussen vertrouwen en controleren. Ze toonde met concrete praktijkvoorbeelden aan hoe je kan evolueren naar een meer participatieve vorm van bedrijfsvoering.